Mitä osteopatia on?

03.12.2019

OSTEOPATIA PÄHKINÄNKUORESSA

Osteopatian historia

Osteopatia on lähtöisin Yhdysvalloista ja sen on kehittänyt amerikkalainen lääkäri Andrew Taylor Still. Vuonna 1874 Still nimesi hoitomuodon osteopatiaksi (osteo= luusto, pathos= sairaus). Still halusi luoda hoitomuodon, jossa lääkärit hoitavat potilaitaan käsillään. Eurooppaan osteopatian toi englantilainen fysiologi J.M. Littlejohn, joka oli saanut apua vaivoihinsa Stilliltä. Hän opiskeli itse osteopaatiksi ja lääkäriksi Yhdysvalloissa. Tämän jälkeen hän perusti Euroopan ensimmäisen osteopatiakoulun British School of Osteopathy (BSO) Lontooseen, jossa vielä tänäkin päivänä opiskellaan osteopatiaa.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa osteopatia poikkeaa niin, että Yhdysvalloissa osteopaatit ovat lääkäreitä, jotka käyttävät hoidoissaan manuaalisen terapian lisäksi apunaan mm. leikkauksia ja lääkkeitä. Euroopassa osteopaatit keskittyvät vain manuaaliseen hoitamiseen ja sen kehittämiseen. 

Suomessa ensimmäisiä osteopaatteja koulutettiin vuodesta 1989 lähtien luontaislääketieteen instituutti Kaironissa, Helsingissä. Nykyään osteopatiaa voi opiskella Suomessa kolmessa koulussa. Näitä ovat Metropolia ammattikorkeakoulu (Helsinki), sekä yksityiset oppilaitokset: Osteopatiakoulu Atlas (Espoo) ja Ortopedisen osteopatian koulutuskeskus (Helsinki). Kaikissa kouluissa koulutus kestää 4 vuotta. Tällä hetkellä Turussa on n. 15 osteopaattia.

Osteopaattinen hoito

Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti on erikoistunut käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita.

Osteopaattinen hoito perustuu kolmeen pferusperiaatteeseen:

1. Keho on kokonaisuus.

2. Rakenne ja toiminta ovat jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa keskenään.

3. Keholla on oma itsesäätely- ja paranemismekanismi, joka pyrkii ylläpitämään terveyttä.

Käynti osteopaatilla koostuu haastattelusta, tutkimisesta ja hoidosta. Haastattelun ja tutkimisen avulla pyritään siis ymmärtämään oiretta ja sen primääristä syytä. Mikä kuormittaa oire aluetta ja mikä on oireileva kudos? Mitkä kaikki asiat vaikuttavat siihen, että esimerkiksi selkä oireilee? Onko alueella heikentynyt nestekierto vai kuormittaako alaraajojen toimintahäiriö/liikerajoitukset selkää? Vai onko taustalla sittenkin huono ja yksipuolinen työasento?

Kun asiakas haastattelun alussa kertoo, että selkä on ollut kipeä, osteopaatille tulee heti noin tuhat kysymystä mieleen, mitä kannattaisi kysyä. Tämän vuoksi jo haastattelun aikana osteopaatti pyrkii poissulkemaan asioita ja mahdollisia syitä oireisiin. Jokainen pieni asia oireesta ja sen käyttäytymisestä helpottaa osteopaattia päättelyssä. Kun haastattelusta on saatu hyvä kuva oireesta ja mahdollisesta oireen syystä, lähdetään tätä tutkimaan erotusdiagnostisin testein. Testien avulla pystytään jatkamaan päättelyä oireen syystä, sekä poissulkemaan mahdollisia muita syitä. Osteopaatti myös päättää sen, onko tarvetta lisätutkimuksille esimerkiksi lääkärin luona vai voidaanko vaivaa alkaa hoitamaan osteopaattisin tekniikoin.

Hoitoa lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan erotusdiagnostisten testien löydöksien perusteella. Näin hoito on tehokasta, koska on saatu selkeä kuva siitä mitä hoidetaan ja minkä takia. Perinteisessä hieronnassa liian usein sorrutaan siihen, että kun selkä on kipeä, niin silloin hierotaan selkää. Tämä voi auttaa hetkeksi, kun oireileva lihaskudos saadaan rennoksi. Usein taustalla kuitenkin on jokin muu tekijä, joka kuormittaa selkää uudelleen ja selkä alkaa oireilemaan uudestaan. Tämän vuoksi on tärkeää löytää kuormittava tekijä, jotta oireet eivät palaa uudestaan.

Osteo Centerillä osteopaattisen hoidon tueksi annamme kotiohjeita tarpeen mukaan. Kotona tehtävät harjoitteet voivat joissain tapauksissa olla erittäin tärkeä tuki hoidolle. Lisäpalveluna käytämme myös kinesioteippausta hoidon tukena. Kinesioteippaus kuuluu meillä aina hoidon hintaan. Ensimmäisen käynnin jälkeen laadimme yhdessä asiakkaan kanssa suunnitelman jatkosta. Jatkossa hoito voi koostua esimerkiksi osteopatiasta ja/tai hieronnasta tilanteesta riippuen. Tarvittaessa suosittelemme myös käymään lääkärin, fysioterapeutin, jalkaterapeutin tai muun ammattilaisen luona. 

Hieronta on myös tehokas hoitomenetelmä poistamaan lihaskireyksiä, stressiä, sekä auttaa palautumaan arjen ja urheilun rasituksista. Hyvä hieroja osaa myös päätellä mahdollisia rakenteen ja toiminnan yhteyksiä kehossa, jolloin hieronnasta saadaan tehokkaampaa.