Purentahoito

Purentalihasten hoitoa Turun Sirkkalankadulla

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi


Bruksismilla tarkoitetaan hampaiden tahatonta yhteenpuremista tai narskuttelua. Hankalasta bruksismista kärsii noin 5-10% aikuisista, mutta lievänä sitä ilmaantuu hyvin monella. Purentavaivat ovat usein perinnöllisiä. Vaikea elämäntilanne ja stressi vaikuttavat usein sen lisääntymiseen. Yleisesti narskuttelu tapahtuu öisin. Aamuiset kasvojen, leuan, hartioiden tai niskan säryt voivat kertovat, että yön aikana on narskuteltu. Stressiperäistä narskuttelua voi olla vaikea itse huomata, vaikka se tapahtuisi päivällä.

Jatkuva narskuttelu rasittaa purentalihaksien lisäksi myös kaulan sekä hartioiden lihaksia. Tämä voi pidempään jatkuessa aiheuttaa päänsärkyä sekä lihaskipuja/-kiristyksiä pään, kaulan ja hartioiden alueelle. Osalle voi myös aiheutua kiillevaurioita, leukanivelen naksumista, hammas- ja korvakipuja sekä tinnitusta. Pahaksi edenneenä voi aiheuttaa jopa tasapaino- tai huimaus oireita.

Milloin kannattaa tulla purentalihasten hoitoon?


  • Oletko stressaantunut?
  • Onko sinulla jatkuvia niska-hartiaseudun kireyksiä?
  • Kärsitkö päivittäisestä päänsärystä?
  • Oletko huomannut hampaiden narskuttelua?
  • Hammaslääkäri on maininnut kiillevaurioista.
  • Korva- tai hammaskipuja?
  • Tuntuvatko leukanivelet väsyneiltä/rasittuneilta?
  • Onko sinulla todettu bruksismi ja käytät purentakiskoja?
Purennan hoidossa on tärkeää varmistaa purentaan vaikuttavien nivelten hyvä ja laadukas liike
Purennan hoidossa on tärkeää varmistaa purentaan vaikuttavien nivelten hyvä ja laadukas liike


Miten me hoidamme purentavaivoja?


Purentavaivojen hoidossa yhdistämme klassista hierontaa sekä osteopaattisia hoitotekniikoita. Hoito ei keskity pelkästään pään alueen purentalihaksiin. Lihaskireydet on tärkeä hoitaa rintakehästä ylöspäin. Hoidossa varmistetaan rintarangan yläosan (sympaattinen hermosto), kaularangan sekä kallonpohjan normaali liikkuvuus. Jatkuvat lihaskireydet usein aiheuttavat nikamiin/niveliin liikerajoituksia, jotka voivat vaikuttaa hermoston normaaliin toimintaan. Jatkuva purenta rasittaa ja muuttaa leukanivelen toimintaa. Leukanivelen normaalin liikkeen tarkastaminen ja hoitaminen kuuluu aina palveluumme.


Hoidossa käytämme hieronnan lisäksi mm. mobilisointia, manipulointia, inhibitiota, muscle energy- sekä balanced ligament tension -tekniikoita. Stressi aiheuttaa usein pinnallista hengitystä, joka rasittaa ylävartaloa. Hoidossa varmistamme pallean toimivuuden ja annamme sinulle tarvittaessa kotiharjoitteita sen aktivoimiseen. Kotiohjeet ja kinesioteippaus kuuluvat aina hoitoomme.

Mitä voit itse tehdä asialle? 


Säännöllinen liikunta parantaa kehon hyvinvointia ja vähentää stressiä. Liikunnan lisäksi erilaiset rentoutusmenetelmät voivat vähentää purentavaivoja. Purukumin jatkuvaa käyttöä kannattaa vähentää, jos sinulla on bruksismia. Bruksismista kärsivien olisi hyvä käydä hammaslääkärissä tarkastamassa mahdolliset hampaiden kiillevauriot ja puhumassa purentakiskojen tarpeesta. 


Katso alennusryhmät ja tarkempi hinnasto täältä.